Aspergebedrijf Cees en Marja van den Braak  -  Achterstraat 14  -  5266 AR CromvoirtAspergebedrijf
Cees en Marja van den Braak
Cromvoirt
Diensten

Waaraan herken je een verse asperge?

Verse asperges zijn te herkennen aan de mooie gesloten gladde kop en aan hun gelijkmatige diameter. De uiteinden van de asperge mogen niet uitgedroogd zijn. De echte verse kwaliteit is bovenal te herkennen aan de frisheid en stevigheid van de stengel. Verse asperges piepen al je ze over elkaar wrijft.

Tips en weetjes

Kun je ook rauwe asperges eten?

Hoewel de voorkeur van de meeste mensen toch uit gaat naar het koken van de asperge kan deze toch ongekookt worden gegeten.

Moeten asperges geschild worden?

Witte asperges moeten geschild worden. Dit kan jet beste met een schilmesje of een dunschiller. Schil de asperges van de kop naar de onderkant.

Mag ik reeds gekookte asperges opnieuw opwarmen?

Omdat asperges tot de nitraatarme groenten behoren is het geen probleem asperges opnieuw op te warmen.

Hoe kan ik de asperges bewaren?

Het beste kun je de asperges schoon en koel bewaren. Gewikkeld in een vochtige doek zijn asperges goed houdbaar tot zo’n 2 á 3 dagen.

Hoe kan ik asperges invriezen?

Eerst de asperges wassen en daarna schillen. De harde uiteinden verwijderen. Witte asperges niet koken of blancheren. Na het schillen de asperges direct invriezen. Ingevroren zijn de asperge zo'n 6 tot 8 maanden houdbaar. Na het invriezen de asperges niet meer ontdooien maar eenvoudig bevroren in het kokende water leggen.

Hoeveel calorieën bevat een asperge?

Asperges bestaan voor ca. 93 procent uit water en bevat daardoor maar 20 calorieën (85 joule) per 100 gram. Gelet op bovenstaande zijn asperges dan ook een gezonde groente. Buiten dat bevatten asperges verder Kalium, Fosfor, Calcium en vitamines A, B1, B2, C en E. Voorts bevatten asperges ook nog foliumzuur. Reeds eeuwenlang heeft de asperge de aandacht getrokken vanwege zijn geneeskrachtige eigenschappen. Zowel de Grieken als Chinezen gebruikten asperge als een geneeskrachtige kruid. Recent onderzoek heeft aangetoond dat asperges

een gunstige werking kunnen hebben op de gezondheid. Asperge verbetert de nierfunctieen versterkt de urineafscheiding. De oude Egyptenaren gebruikten rauwe asperges als lustopwekkend middel. De Romeinen begonnen de asperge te waarderen als groente. Het eerste aspergerecht is beschreven door Apicius (249-149 v. Chr.)

Naamloos-1.jpg Naamloos-22.jpg